Værtsgave ?

Sådan finder du den perfekte værtsgave til ham og hende

Hvorfor giver man værtsgaver?

En værtsgave er en gave, man giver til sin vært eller værtinde, når man er inviteret ud. Det er en tradition, der går tilbage i lang tid, og som stadig er meget udbredt i dag. Men hvorfor giver vi egentlig værtsgaver, og hvad skal man give til sin vært eller værtinde?

At give en værtsgave er en gestus, der viser taknemmelighed og respekt for den tid og det arbejde, som værten eller værtinden har lagt i at arrangere en sammenkomst. Det er også en måde at vise sin vært eller værtinde, at man sætter pris på deres gæstfrihed og at man gerne vil give noget tilbage.

Hvordan vælger jeg den rigtige værtsgave?

Når det kommer til at vælge en værtsgave, er der et par ting, man skal tage i betragtning. Først og fremmest skal gaven være passende til lejligheden og til værten eller værtinden. Derudover skal gaven også være inden for ens budget. Generelt set er det en god idé at vælge en gave, der er personlig og viser, at man har tænkt over, hvad værten eller værtinden vil sætte pris på.

Hvad kan man så give i gave til en vært eller værtinde? Det afhænger af mange faktorer, herunder lejligheden, værtens eller værtindens personlige smag og præferencer, og ens eget budget. Her er nogle forslag til, hvad man kan give til mænd og kvinder som værtsgave:

Værtsgaver til mænd:

  • En flaske vin eller whisky. En flaske af deres favoritvin eller -whisky kan være en god gave til en mandlig vært.
  • En gourmetkurv. Hvis værten er glad for mad og drikke, kan en gourmetkurv med forskellige specialiteter f.eks. sennep være en god gaveide.
  • En bog eller DVD. Hvis værten er interesseret i litteratur eller film, kan en bog eller DVD af en populær forfatter eller instruktør være en god gave.

Værtsgaver til kvinder:

  • En blomsterbuket. Blomster er altid en klassisk og smuk gave til kvinder.
  • Et gavekort. Et gavekort til deres favoritbutik eller -restaurant kan være en god idé, hvis man ikke er sikker på, hvad værtinden vil sætte pris på.
  • En lækker creme eller parfume. Hvis man kender værtindens smag, kan en lækker creme eller parfume være en god gave.

Der er også mange andre personlige gaver, man kan overveje. En smuk plakat, en samling af yndlings slik eller chokolade eller en personlig gave som et graveringssmykke eller en billedramme kan være gode valg, men som dog kræver mere fra gavegiveren. 

Uanset hvad man vælger at give, er det vigtigt at huske, at det er gesten og tanken, der tæller. En værtsgave behøver ikke at være stor eller dyr for at være værdsat. Det er vigtigt at huske, at en værtsgave er en måde at vise sin taknemmelighed og værdsættelse på.

Det er også vigtigt at tage hensyn til kulturelle forskelle, når man vælger en værtsgave. I nogle kulturer er det usædvanligt at give en værtsgave, mens det i andre kulturer kan betragtes som uhøfligt ikke at give en gave. Man bør derfor undersøge, hvad der er passende i den kultur, man befinder sig i, og tilpasse sin gave derefter.

Afslutningsvis er en værtsgave en smuk tradition, der viser taknemmelighed og respekt for en værts tid og anstrengelser. Det er en gestus, der viser, at man sætter pris på den gæstfrihed og de anstrengelser, som værten eller værtinden har lagt i at skabe en hyggelig atmosfære.

Hvad må en værtsgave koste

Det er meget op til den enkelte, hvad man ønsker en værtsgaver må koste. Det kan afhænge af hvilken anledningen man er inviteret til og hvilket prisniveau jeres gaver til hinanden indbyrdes ellers ligger på.

 Hvis det er en værtsgave til en “almindelig” middagsaftale eller f.eks. til nytårsaften, er der typisk lidt forskel i prisen. Til en “almindelig” sammenkomst skal man nok holde sig inden for 100-150 kroner. Er det til f.eks. nytårsaften burde værtsgaven koste lidt mere, da det typisk er en “dyrere” aften at holde for værten.

Herunder kan du finde gode forslag til værtsgaver og værtinde gaven til enhver lejlighed, og i forskellige prislejer.

Find din værtsgave her