5 ting du ikke vidste om sennep

5 ting du ikke vidste om sennep!

5 ting du ikke vidste om sennep
sennep – 5 ting du ikke vidste.

1. Sennep er en lægeplante

Sennep er faktisk en lægeplante, som er blevet dyrket helt tilbage i den sene middelalder, og var ind til slutningen af det 18 århundrede betragtet som en urt. Urten kunne man købe på ethvert dansk velassorteret apotek. Den er blevet brugt mod forstoppelse, hæmorider, luft i maven, luftvejssygdomme, hikke og til at skærpe forstanden.

2. To lande (Canada og Nepal) står for størstedelen af verdens senneps produktion

Ud over deres hoved ingrediens har de fleste sennep én ting til fælles: ingrediensernes oprindelsesland. Til sammen udgør Canada og Nepals afgrøder mere end halvdelen af den globale sennepsproduktion. Tak for det gutter!

3. Sennep blev først gang brugt af de gamle Egyptere

Efter nogle beretninger var sennep det første krydderi, som mennesker nogensinde har anvendt i deres mad. Ægyptiske faraoer fyldte graverne med sennepsfrø for at ledsage dem ind i efterlivet, men romerne var de første til at male de krydret frø til en smørbar pasta og blande dem med en smagfuld væske – som regel vin eller eddike. Franske munke, der blandede de malede frø med “must” eller ufermenteret vin, inspirerede ordet “mustard”, der stammer fra de latinske mustum ardens (groft betyder “brændende vin.”)

4. De fleste af nutidens Dijonsennep ER IKKE fra Dijon.

Da romerne erobrede gallerne, bragte de sennepsfrø med sig, og disse frø trivedes godt i frugtbare jord i Frankrigs Bourgogne-region. I det trettende århundrede var Dijon blevet et centralt knudepunkt i sennepsproduktion, hvilket blev grundlaget for opfindelsen af regionens populære “Dijonsennep” mange år senere i 1856. Et simpel ingrediens bytte tilføjede en ny variant til de gamle sennepsopskrifter, da Jean Naigeon brugte ugæret vin, i stedet for den traditionelle eddike – en ændring, der sidenhen er blevet kopieret at opskriften ikke kunne begrænses til en enkelt by. I dag kan Dijonsennep fremstilles overalt i verden.

5. Det gamle glas sennep der gemmer sig bagerst i køleskabet kan holde sig længe

Til trods for sin cremede tekstur er sennep grundlæggende ikke andet end en blanding af krydderier og sur væske, hvilket gør det yderst holdbart. Man kan med fordel opbevare sennep i Køleskabet, hvilket vil hjælpe med at holde senneppens krydret smagsdybde og “kick” længere. Sennepsens smag bliver mildere med tiden, men medmindre fremmede fødevarepartikler er kommet ind i glasset, er der intet at bekymre sig om – undtagen selvfølgelig middelmådig sennep.

eGlas med sennep og senneps krukke

Inspiration hentet fra Mentalfloss