Hvad er Sennep?

Hvad er sennep - Senneps mark i blomst
Senneps mark i blomst

Sennep er et klassisk krydderi som bruges i madlavning – på engelsk “Mustard”, Fransk “Moutarde” og italiensk ”Mostarda” Navnet stammer fra det latinske ord “mustum ardens” som betyder “brændende”.

Sennep er et af de ældste krydderier vi kender til og det har været en del af menneskets madkultur i årtusinder. Senneppens historie begynder i romerriget hvor man knuste sennepsfrø og blandede dem med vin for derved at få en smørbar konsistens. Metoden og konsistensen er faktisk ikke meget anderledes end de sennepper vi kender til i dag.

Der findes mere end 40 senneps sorter, men man fremstiller kun Sennep af 3, brun, sort og gul.

Forskellige sennepsfrø

Der findes tre forskellige slags sennepsfrø; sorte, brune og gule og de smager Alle helt forskelligt fra hinanden. De sorte er de stærkeste og mest krydrede. De brune dyrkes primært i Indien og har en bitter smag med en skarp brændende eftersmag som gør dem særdeles velegnet til krydret mad. Den gule Variant er den mest velkendte herhjemme med en sødlig, varm smag der prikker lidt på tungen.

Sennepsfrø
Sennepsfrø

Hvad bruges sennep til?

Det er som sagt et krydderi som primært anvendes som smagsgiver i madtilberedning. Afhængig af styrken på senneppen, kan den brugers til at fremhæve forskellige nuancer og smage i en ret. Sennep findes i 4 former. Sennepsfrø, Senneps pulver, Sennepsolie og færdig blandet sennep som hver især har unikke anvendelsesformer.

Sennepsfrø kan ristes på panden og bruges direkte i rette, eller knuses og bruges i hjemmelavet krydderiblandinger. Sennepspulver kan bruges som det er f.eks. Som krydring af kød før det skal steget, eller indgå i krydderiblandinger og bruges som “dry rub”. Det kan også bruges til din egen hjemmelavet sennep. Sennepsolie kan anvendes som smagsgiver i madlavning. Denne form bruges ofte i Indisk madlavning.

Den helt klassiske måde at anvende færdig blandet sennep på er sammen med ketchup til grillbarsklassikerne burgere, hotdogs og pølser, men også til charcuteri (klassisk oste pølsebord) eller f.eks. glaseret skinke. En af mine personlige favoritter er at bruge det som smagsforstærker i fars, f.eks. Frikadellefars eller de klassiske “meatballs” i. Det giver en delikat dybde og et eventuelt “kick” til enhver klassisk opskrift,

Hvordan laver du mad med det? 

Man kan fristes til at tro at sennep er det ultimative tilbehør til din hotdog, men faktisk kan den også bruges også ekstra ingrediens i mange lækre retter. Den kan bruges i saucer, salatdressinger og marinader hvor en skarp smag og en cremet konsistens er målet.

Hvad smager det af? 

Selvom der er stor smags variation fra den ene sennep til den anden, er der stadig nogle alle smagsvarianter har til fælles. Der er nemlig altid et krydret element – eller varme om man vil. Lige fra den mildeste til den stærkeste variant. Om din sennep er stærk eller mild, er der altid et lille element af sødme fra selve senneps planten.

Hvad kan erstatte sennep i maden?

Skulle uheldet være ude og du er løbet tør for sennep, så kan peberod eller det Japanske wasabi bruges som erstatning. Et andet alternativ kunne også være at anvende en chili hvor styrken passer til formålet

Senneps opskrifter: 

Selvom sennep primært bruges som tilbehør til diverse retter, kan det sagtens fungere som primær ingrediens i en masse forskellige retter. Du kan finde et par af vores bedste bud her:

Hvor kan du købe det? 

Du kan købe “almindelig” sennep i de fleste supermarkeder, men leder du efter unikke, sjældne og gourmet sennepper må du nok ty til special forretninger eller købe dem online.

Hvordan opbevarer du det?

Har du glas og flasker med sennep som står og fylder i dit køleskab, så kan du roligt tage dem ud igen. Både som uåbnet, men også efter du har taget hul på dem, er det nemlig ikke nødvendigt at opbevare dem på køl. Det skyldes mængden af syre der indgår i produkterne. Ved stuetemperatur kan sennep stå i op til to måneder. Spiser du ikke dine dyppelser så hurtigt, kan du forlænge levetiden på køl i op til seks måneder.

Prøv en af vores mange lækre senneps produkter